Maj jest jednym z najbardziej pracowitych miesięcy dla zielarzy. Dzieje się tak, ponieważ natura rozkwita w pełni, dając z siebie to, co najcenniejsze.

Jakie zioła można zbierać w maju? Jest ich bardzo wiele.

Podpowiadamy te najpopularniejsze:

liście pokrzywy

Niedoceniane, tępione i uważane za chwasty. Tymczasem są cennym źródłem witaminy K, C, E czy żelaza i magnezu. Spożywać pokrzywę można np. po lekkim zblanszowaniu, jako smaczną i wartościową sałatkę lub wysuszyć i przyrządzać z niej herbatę. Z pokrzywy można również przygotować sok. Pokrzywę stosuje się w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych, dnie moczanowej czy też chorobach reumatycznych. Reguluje przemianę materii i ułatwia trawienie, dlatego stosowana jest również w trakcie odchudzania.

mniszek lekarski (liście i kwiaty)

Najczęściej stosowany w chorobach woreczka żółciowego oraz wątroby. Działa również oczyszczająco i wspomaga procesy trawienne. Z kwiatów można przygotować smaczny syrop, wzmacniający odporność organizmu i łagodzący kaszel. Należy pamiętać, aby przed rozpoczęciem przetwarzania kwiatów pozostawić je na pół godziny na dworze, rozłożone na białym papierze lub materiale, aby pozbyć się z nich robaczków.

pączki sosny

Wiosenny zbiór doceniamy jesienią i zimą, ponieważ pączki sosny są doskonałym specyfikiem stosowanym w infekcjach górnych dróg oddechowych. Pomagają zniwelować kaszel i wspomagają odporność organizmu. Można z nich przyrządzić np. syrop, zasypując świeże pędy cukrem lub je wysuszyć, tworząc doskonałą bazę pod herbatę. Z pędów sosny można również przygotować nalewkę rozgrzewającą.

rumianek pospolity

Pospolite zioło pełne cudownych właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Najczęściej stosowany jest w zapaleniach jelit i żołądka oraz problemach skórnych. Łagodzi stany zapalne śluzówki, spojówek, ran czy alergie skórne. Od wieków doceniany są napary, okłady czy kompresy z rumianku.

Inne zioła najczęściej zbierane w maju to: krwawnik, czarny bez, babka lancetowata, glistnik jaskółcze ziele, woda brzozowa, podbiał, piołun, kwiat głogu.

Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne zbieranie ziół, należy zwrócić uwagę na znalezienie odpowiedniego miejsca zbiorów. Ważne, aby miejsce nie znajdowało się w pobliżu dróg, zabudowań czy przedsiębiorstw produkcyjnych. Najlepiej wybierać miejsca zalesione lub łąki.

Zioła należy zbierać do naturalnego pojemnika, np. koszyka wiklinowego, który równocześnie jest bardzo wygodny. Koszyk można wyłożyć papierem.

Aby zioła były pełne najcenniejszych wartości należy zbierać je w słoneczny dzień w okolicach południa.

Zbieranie własnych ziół daje niesamowitą satysfakcję, świetnie też mobilizuje do odbywania wycieczek na łono natury, co korzystnie wpływa na organizm. Wykorzystaj maj dla zdrowia!

Uwaga! Jeśli bierzesz jakiekolwiek leki, skonsultuj z lekarzem również korzystanie z ziół i ich pochodnych – każda substancja może wchodzić w niepożądane reakcje w lekami.