Coraz częściej na naszych stołach gości imbir. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Imbir jest byliną, dzięki której możemy wspomagać nasz organizm w walce z różnymi chorobami, w tym ma właściwości przeciwrakowe.

Kłącze imbiru stosuje się jako warzywo (w stanie surowym),  jako przyprawę (suszony) i jako lek. Imbir często wykorzystywany jest również w kosmetyce. Ma intensywny, ostry, cytrusowy zapach i palący smak. Imbir jest również wykorzystywany jako baza dla perfum, nadając im orientalno- korzenny, intensywny zapach. W Azji jest uważany jako doskonały afrodyzjak.

Dzięki tak wielu zbawiennym właściwościom imbir jest cennym warzywem, łatwym do wykorzystania w każdym domu. Obecnie imbir można kupić wszędzie nie tylko jako przyprawę, ale również w postaci świeżej, dzięki czemu możemy przyrządzać w każdej chwili rozgrzewające napoje, dodawać do mięsa, ciast, nalewek i wielu, wielu innych.

Substancje zawarte w imbirze (olejek eteryczny, gingerol, zinferon, skrobia, kwasy tłuszczowe, fenole i inne)  mają właściwości lecznicze, które można podzielić na 3 podstawowe grupy:

  1. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

  • łagodzi bóle miesiączkowe,
  • wspomaga leczenie przeziębienia, dzięki bogatym właściwościom przeciwzapalnym,
  • wspomaga leczenie migreny,
  • wspomaga leczenie bolącego gardła.
  1. Wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej

  • ułatwia trawienie,
  • stosowany jest w preparatach wyszczuplających i antycellulitowych,
  • używany przy utracie apetytu,
  • reguluje trawienie, działa żółciopędnie.
  1. Pomaga w walce z poważnymi chorobami

  • duża ilość antyoksydantów – walczy z wolnymi rodnikami,
  • ma właściwości przeciwrakowe. Badania dokonane na Uniwersytecie w Minnesocie wykazały, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe. Więcej informacji znajdziecie tutaj>>,
  • poprawia ukrwienie mózgu,
  • poprawia krążenie krwi,
  • rozgrzewa cały organizm,
  • działa na organizm odkwaszająco,
  • łagodzi mdłości, pomaga w chorobie lokomocyjnej, po narkozie,
  • wspomaga leczenie nieświeżego oddechu.

Uwaga! Suplementy imbiru nie powinny być łączone z aspiryną i innymi lekami rozrzedzającymi krew, a decyzja o zwiększeniu spożycia imbiru przez kobiety w ciąży, osoby z cukrzycą, zaburzeniami krzepliwości krwi i kamicą żółciową powinna być skonsultowana z lekarzem.

A oto przepis na szybki i zdrowy, rozgrzewający napój – doskonały na każdą pogodę.

 

Składniki:

1 pomarańcza

1/2 cytryny

2 goździki

1 łyżeczka cynamonu

imbir (ok. 4 cm)

ok. 0,5 litra gorącej wody

2 łyżeczki miodu

Sposób przyrządzenia:

  1. Obieramy pomarańczę i imbir, kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia.
  2. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy wraz z goździkami i cynamonem do pozostałych składników.
  3. Zalewamy gorącą wodą.
  4. Czekamy, aż składniki się zaparzą, a woda przestygnie na tyle, aby móc dodać miód, nie tracąc jego cennych właściwości.
  5. Rozlewamy napój do kubków i delektujemy się jego smakiem.

Można również dorzucić kilka ziarenek kardamonu lub gwiazdkę anyżu, a cudowny smak urzeknie Cię nie tylko w zimne dni.

 

Pamiętaj! Właściwa dieta to skuteczny i sprawdzony sposób na zdrowe życie.