Coraz częściej na naszych stołach gości imbir. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Imbir jest byliną, dzięki której możemy wspomagać nasz organizm w walce z różnymi chorobami, w tym ma właściwości przeciwrakowe.
Kłącze imbiru stosuje się jako warzywo (w stanie surowym), jako przyprawę (suszony) i jako lek. Imbir często wykorzystywany jest również w kosmetyce. Ma intensywny, ostry, cytrusowy zapach i palący smak. Imbir jest również wykorzystywany jako baza dla perfum, nadając im orientalno- korzenny, intensywny zapach. W Azji jest uważany jako doskonały afrodyzjak.
Dzięki tak wielu zbawiennym właściwościom imbir jest cennym warzywem, łatwym do wykorzystania w każdym domu. Obecnie imbir można kupić wszędzie nie tylko jako przyprawę, ale również w postaci świeżej, dzięki czemu możemy przyrządzać w każdej chwili rozgrzewające napoje, dodawać do mięsa, ciast, nalewek i wielu, wielu innych.
Substancje zawarte w imbirze (olejek eteryczny, gingerol, zinferon, skrobia, kwasy tłuszczowe, fenole i inne) mają właściwości lecznicze, które można podzielić na 3 podstawowe grupy:
-
Właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
- łagodzi bóle miesiączkowe,
- wspomaga leczenie przeziębienia, dzięki bogatym właściwościom przeciwzapalnym,
- wspomaga leczenie migreny,
- wspomaga leczenie bolącego gardła.
-
Wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej
- ułatwia trawienie,
- stosowany jest w preparatach wyszczuplających i antycellulitowych,
- używany przy utracie apetytu,
- reguluje trawienie, działa żółciopędnie.
-
Pomaga w walce z poważnymi chorobami
- duża ilość antyoksydantów – walczy z wolnymi rodnikami,
- ma właściwości przeciwrakowe. Badania dokonane na Uniwersytecie w Minnesocie wykazały, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe. Więcej informacji znajdziecie tutaj>>,
- poprawia ukrwienie mózgu,
- poprawia krążenie krwi,
- rozgrzewa cały organizm,
- działa na organizm odkwaszająco,
- łagodzi mdłości, pomaga w chorobie lokomocyjnej, po narkozie,
- wspomaga leczenie nieświeżego oddechu.
Uwaga! Suplementy imbiru nie powinny być łączone z aspiryną i innymi lekami rozrzedzającymi krew, a decyzja o zwiększeniu spożycia imbiru przez kobiety w ciąży, osoby z cukrzycą, zaburzeniami krzepliwości krwi i kamicą żółciową powinna być skonsultowana z lekarzem.
A oto przepis na szybki i zdrowy, rozgrzewający napój – doskonały na każdą pogodę.
Składniki:
1 pomarańcza
1/2 cytryny
2 goździki
1 łyżeczka cynamonu
imbir (ok. 4 cm)
ok. 0,5 litra gorącej wody
2 łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
- Obieramy pomarańczę i imbir, kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia.
- Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy wraz z goździkami i cynamonem do pozostałych składników.
- Zalewamy gorącą wodą.
- Czekamy, aż składniki się zaparzą, a woda przestygnie na tyle, aby móc dodać miód, nie tracąc jego cennych właściwości.
- Rozlewamy napój do kubków i delektujemy się jego smakiem.
Można również dorzucić kilka ziarenek kardamonu lub gwiazdkę anyżu, a cudowny smak urzeknie Cię nie tylko w zimne dni.