Stres, nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej to główne powody powstania chorób serca, takich jak m.in.: choroba wieńcowa czy nadciśnienie tętnicze. Chcesz zadbać o swoje serce? Zastosuj dietę odpowiednią dla zachowania tego organu w dobrej kondycji.

 

Dobre nawyki żywieniowe w chorobach serca:

 

Różnorodność.

Zadbaj o urozmaicenie diety. Prawidłowe odżywianie zawiera: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka.

Ważny jest odpowiedni bilans składników odżywczych w rodzajach i ilościach. Nie dopuść do powstawania niedoborów.

Ilość.

Jedz 4-5 posiłków dziennie. Zadbaj o ich regularność. Dostosuj godziny posiłków do swoich potrzeb i możliwości. Zaplanowanie stałych godzin posiłków w ciągu całego dnia to dobre rozwiązanie.

Spożywaj produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zapewnij organizmowi odpowiednią dawkę kwasów omega-3. Wzbogać swoją dietę o ryby takie jak: halibut, łosoś, tuńczyk, śledź czy makrela. Zrezygnuj z tłustego, czerwonego mięsa. Do sporządzania posiłków używaj dobrej oliwy i oleju rzepakowego.

Produkty zbożowe

Wybieraj pieczywo z pełnego ziarna i pełnowartościowe kasze (gruboziarniste), płatki owsiane, brązowy ryż, makarony pełnoziarniste i mąki razowe. Produkty zbożowe są źródłem wielu składników odżywczych w tym błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.

Nabiał.

Dostarcza do organizmu dużą ilość wapnia, magnezu, potasu, witaminy D3 oraz witamin z grupy B. Regularne spożywanie nabiału zmniejsza ciśnienie krwi oraz ułatwia kontrolowanie masy ciała. Wybieraj produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu.

Warzywa i owoce.

Zapewnij odpowiednią ilość warzyw i owoców. Według zaleceń ekspertów każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji owoców i warzyw. Są one najbogatszym źródłem witaminy C, karotenu, witamin z grupy B, polifenoli oraz potasu.  Warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety.

Doprawianie potrw

Ogranicz w swojej diecie ilości cukru i soli. Nadmierne spożycie soli prowadzi do nadciśnienia krwi, zwiększa ryzyko udaru mózgu i innych chorób serca. Wartości odżywcze cukru są bardzo niskie a nadmierne jego spożycie może prowadzić do otyłości, cukrzycy oraz podwyższenia ciśnienia krwi. Do przyprawiania potraw zamiast soli możesz stosować zioła.

Napoje

Oprócz wody mineralnej w swojej diecie możesz sięgnąć po naturalne, niesłodzone soki lub herbatę i napary owocowo-ziołowe. Słodkie napoje oprócz zawartości dużej ilości cukru, mają w sobie również wiele sztucznych dodatków, niekorzystnych dla zdrowia.

Pamiętaj o utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz spożywaj żywność jak najmniej przetworzoną.

Jeżeli masz problem z ustaleniem zdrowiej diety dla siebie, udaj się do dietetyka, który pomoże w ustaleniu zasad prawidłowego odżywiania oraz zaplanuje dietę specjalnie dla Ciebie.