Jesień w pełni, w tym czasie łatwo o przeziębienie – tymczasem my zachęcamy do stosowania przypraw.  Niektóre z nich mają właściwości wspierające nasz organizm, zwłaszcza działanie układu odpornościowego. Przedstawiamy nasz top 9 przypraw, które warto mieć i korzystać z nich w naszej kuchni.

#1 Imbir

Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, działa antynowotworowo, poprawia ukrwienie mózgu i krążenie krwi,  rozgrzewa cały organizm, działa na organizm odkwaszająco, łagodzi mdłości, pomaga w chorobie lokomocyjnej, po narkozie, wspomaga leczenie nieświeżego oddechu.

#2 Kurkuma

Posiada silne działanie antynowotworowe, przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, wspomaga odporność organizmu, hamuje rozwój demencji starczej, zmniejsza ryzyko powstania chorób układu krążenia i miażdżycy.

#3 Goździki

Posiadają właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, działają odkażająco i przeciwbólowo oraz wpływają na organizm uspokajająco.

#4 Czosnek

Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, ułatwia oddychanie, jest uznawany za naturalny antybiotyk.

#5 Cynamon

Hamuje rozwój bakterii, reguluje poziom cukru we krwi, niweluje nudności, obniża poziom złego cholesterolu i jest przeciwutleniaczem.

#6 Chili

Przyspiesza krążenie, mobilizuje układ odpornościowy, rozgrzewa organizm, przyspiesza przemianę materii w organizmie, przyspiesza metabolizm, ma właściwości antynowotworowe.

#7 Kardamon

Ma właściwości antywirusowe, pomaga w odkrztuszaniu, rozgrzewa organizm w chłodne dni, poprawia trawienie i reguluje apetyt, wpływa na przepływ krwi w organizmie.

#8 Czarnuszka

Wspomaga w zaburzeniach czynności żołądka i jelit, skóry i chorób o podłożu autoimmunologicznym, jest naturalnym antybiotykiem, posiada właściwości antynowotworowe.

#9  Curry

Jest mieszanką przypraw, składającą się z chili, cynamonu, kardamonu, kurkumy, pieprzu, kolendry, imbiru,  gałki muszkatołowej, kozieradki, goździków i kminu rzymskiego. Posiada właściwości rozgrzewające, pozytywnie wpływa na metabolizm i perystaltykę jelit.

Przyprawy stanowią ważny element zdrowej diety. Warto więc po nie sięgać nie tylko w okresie zwiększonych zachorowań. Stosowane w codziennej diecie i w odpowiednich ilościach mogą wspomóc organizm w radzeniu sobie z chorobami, wpływać na nasz nastrój oraz ogólną kondycję organizmu.

Zachęcamy również do przeczytania naszego artykułu na temat imbiru. Znajdą tam Państwo również przepis na doskonały napój rozgrzewający.