Polacy coraz częściej kupują polskie produkty. Dzieje się tak nie bez przyczyny, wszak na rynku dostępnych jest wiele doskonałej jakości produktów, które wytworzone zostały w naszym kraju.
Dlaczego warto kupować polską żywność?
- Jakość. Polskie produkty po prostu są świeże. Proces transportu jest bardzo krótki, przez co częściej świeże produkty trafiają w zasadzie z pól/sadów wprost do konsumenta. Im krócej produkt leży na półce, tym więcej wartości odżywczych dostarcza do naszego organizmu.
- Mniej konserwantów. Sprowadzając produkty łatwo psujące się z zagranicy musimy mieć świadomość, iż wymagają one specjalnych starań w trakcie transportu. Oznacza to konieczność konserwacji, czyli dodania do nich substancji, które przedłużają przydatność produktów do spożycia.
Wykorzystywane do konserwacji żywności substancje chemiczne mogą być przyczyną m.in.:
- alergii
- problemów żołądkowo-jelitowych
- bólów głowy
- nudności
- wysypki lub pokrzywki
- wysokiego poziomu cholesterolu
- zmniejszenia przyswajalności żelaza, magnezu, wapnia
- nadpobudliwości i problemów z koncentracją u dzieci
- bezsenności
- zwiększają ryzyko powstania niebezpiecznych chorób np. choroby nowotworowej
- Opakowania. We wszystkich produktach spożywczych zachodzą procesy metaboliczne. Na szybkość ich psucia się mają wpływ m.in.: temperatura, wilgotność powietrza, zawartość tlenu, dwutlenku węgla i etylenu. Z tego też względu, oprócz środków konserwujących, zastosowanie mają zaawansowane technologie pakowania. Produkty pakowane są próżniowo, np. w woreczki foliowe lub przewożone w chłodniach. Ważną rolę odgrywa długość transportu. Im krótsza droga do odbiorcy finalnego, tym mniejsze wymagania dotyczące pakowania – a tym samym mniej dodatkowych, niepotrzebnych odpadów, zwłaszcza plastikowych.
- Ekologia. Kupując polskie produkty wpieramy ekologię. Ograniczenie transportu wpływa na mniejszą emisję spalin. Produkty również nie wymagają użycia środków konserwujących, negatywnie wpływających na środowisko. Zmniejszają się również wymagania związane z opakowaniami, ograniczając produkcję np. plastiku.
- Patriotyzm. Polskie znaczy dobre! Coraz częściej zwracamy uwagę na kraj pochodzenia produktów, które kupujemy. W ten sposób wspieramy rodzinną gospodarkę i dajemy pracę naszym rodakom: rolnikom, producentom i dystrybutorom. Za polskie produkty jesteśmy również w stanie zapłacić więcej.
Im bardziej zadbamy o to, aby nasze talerze były kolorowe, tym więcej dostarczymy do organizmu niezbędnych witamin i minerałów. Tylko produkty świeże, najwyższej jakości pozwolą na maksymalnie wykorzystanie zawartych w nich dobrodziejstw. Dlatego też coraz częściej dostrzegamy absurd kupowania produktów zagranicznych, mając pod ręką te, produkowane w naszej okolicy.