Polacy coraz częściej kupują polskie produkty. Dzieje się tak nie bez przyczyny, wszak na rynku dostępnych jest wiele doskonałej jakości produktów, które wytworzone zostały w naszym kraju.

Dlaczego warto kupować polską żywność?

  1. Jakość. Polskie produkty po prostu są świeże. Proces transportu jest bardzo krótki, przez co częściej świeże produkty trafiają w zasadzie z pól/sadów wprost do konsumenta. Im krócej produkt leży na półce, tym więcej wartości odżywczych dostarcza do naszego organizmu.
  2. Mniej konserwantów. Sprowadzając produkty łatwo psujące się z zagranicy musimy mieć świadomość, iż wymagają one specjalnych starań w trakcie transportu. Oznacza to konieczność konserwacji, czyli dodania do nich substancji, które przedłużają przydatność produktów do spożycia.
Wykorzystywane do konserwacji żywności substancje chemiczne mogą być przyczyną m.in.:
  • alergii
  • problemów żołądkowo-jelitowych
  • bólów głowy
  • nudności
  • wysypki lub pokrzywki
  • wysokiego poziomu cholesterolu
  • zmniejszenia przyswajalności żelaza, magnezu, wapnia
  • nadpobudliwości i problemów z koncentracją u dzieci
  • bezsenności
  • zwiększają ryzyko powstania niebezpiecznych chorób np. choroby nowotworowej
  1. Opakowania. We wszystkich produktach spożywczych zachodzą procesy metaboliczne. Na szybkość ich psucia się mają wpływ m.in.: temperatura, wilgotność powietrza, zawartość tlenu, dwutlenku węgla i etylenu. Z tego też względu, oprócz środków konserwujących, zastosowanie mają zaawansowane technologie pakowania. Produkty pakowane są próżniowo, np. w woreczki foliowe lub przewożone w chłodniach. Ważną rolę odgrywa długość transportu. Im krótsza droga do odbiorcy finalnego, tym mniejsze wymagania dotyczące pakowania – a tym samym mniej dodatkowych, niepotrzebnych odpadów, zwłaszcza plastikowych.
  2. Ekologia. Kupując polskie produkty wpieramy ekologię. Ograniczenie transportu wpływa na mniejszą emisję spalin. Produkty również nie wymagają użycia środków konserwujących, negatywnie wpływających na środowisko. Zmniejszają się również wymagania związane z opakowaniami, ograniczając produkcję np. plastiku.
  3. Patriotyzm. Polskie znaczy dobre! Coraz częściej zwracamy uwagę na kraj pochodzenia produktów, które kupujemy. W ten sposób wspieramy rodzinną gospodarkę i dajemy pracę naszym rodakom: rolnikom, producentom i dystrybutorom. Za polskie produkty jesteśmy również w stanie zapłacić więcej.

Im bardziej zadbamy o to, aby nasze talerze były kolorowe, tym więcej dostarczymy do organizmu niezbędnych witamin i minerałów. Tylko produkty świeże, najwyższej jakości pozwolą na maksymalnie wykorzystanie zawartych w nich dobrodziejstw. Dlatego też coraz częściej dostrzegamy absurd kupowania produktów zagranicznych, mając pod ręką te, produkowane w naszej okolicy.