Kolorowe dania na talerzu przyciągają wzrok i cieszą swoim wyglądem. Natura nadała barwy owocom i warzywom nie bez powodu. Oznaczają bowiem właściwości i dobrodziejstwa, które dany produkt ze sobą niesie.

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego mamy tak wiele barw owoców i warzyw oraz co dany kolor oznacza?

Kolory owoców i warzyw zależą od zawartych w nich związków chemicznych. Np. flawonoidy nadają roślinom kolory od żółtego, po pomarańczowy i granatowy, karotenoidy nadają barwę czerwoną a antocyjany od pomarańczowego, poprzez czerwienie, aż do fioletowego i niebieskiego.

Jakie właściwości mają owoce i warzywa o określonych kolorach?

 

  • Białe – posiadają silne związki przeciwutleniające, poprawiają odporność organizmu, chroniąc go przed chorobami, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, poprawiają nastrój.
  • Żółte i pomarańczowe – posiadają związki o działaniu antyoksydacyjnym, wpływają na koloryt skóry, chronią skórę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych oraz przed procesem starzenia się, chronią wzrok, regulują zawartość wody w organizmie, zapobiegają infekcjom.
  • Czerwone – wpływają na prawidłową pracę serca, na kondycję włosów, skóry i paznokci, wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego, chronią organizm przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych.
  • Niebieskie i fioletowe – silne przeciwutleniacze, zapewniają prawidłowy przepływ krwi przez narządy wewnętrzne, stabilizują prawidłowy poziom cholesterolu, opóźniają procesy starzenia.
  • Zielone – z uwagi na dużą obecność żelaza, chronią przed anemią, oczyszczają organizm z toksyn, wpływają na stan naczyń krwionośnych oraz pracę serca, wspomagają wzrok oraz utrzymanie organizmu aktywność fizyczną. Są bogate w kwas foliowy, witaminy A, C, K, wapń czy błonnik.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Owoce i warzywa najlepiej jeść w formie surowej.

Jaką wielkość powinna mieć 1 porcja owoców i warzyw?

Dla ułatwienia, za jedną porcję owoców i warzyw można uznać rozmiar garści osoby ją spożywającej.

Regularne jedzenie warzyw i owoców może przeciwdziałać rozwojowi poważnych chorób.

Zatem jedzmy kolorowo!